BIO produkty


Podstawowymi warunkami wytwarzania produktów ekologicznych jest to, że produkt musi być wykonany w całej zawartości z organicznych (mięso, przyprawy, itp) pod stałą kontrolą Biokontroll Hungaria oraz w ściśle określonych warunkach higienicznych. Mięso pochodzi z ekologicznych rejonów Hortobágyi Génmegőrző Kht  ( Park Narodowy Hortobágy (węg. Hortobágyi Nemzeti Park) – założony w 1973 roku na Wielkiej Nizinie Węgierskiej, pierwszy węgierski park narodowy. Zajmujący powierzchnię 82 tys. hektarów park, jest również największym węgierskim parkiem narodowym o spójnym obszarze. Park obejmuje obszar pierwotnego stepu puszty, obecnie sztucznie nawadniany z Cisy. Dyrekcja Parku Narodowego mieści się w miejscowości Hortobágy, od której park bierze swoją nazwę. W 1999 roku Park Narodowy Hortobágy został wpisany na Listę światowego dziedzictwa UNESCO.) Zwierzęta hodowane tam w warunkach naturalnych to między innymi: Szürkemarha (szare-organiczne bydło), Bivaly (czarny bawół), Mangalica organiczna (wełniana świnia pastwiskowa), Racka buffalo ekologiczna i organiczna (owca rogata)." Przyprawy organiczne pochodzą z "Bio-DRÓG Berta"

 

Biokontroll HU - ŐKO - 01