Bio mleko bawole - bio bivaly tej

Mleko Bawole

 

W porównaniu do mleka krowiego mleko bawole ma bogatszą, bardziej kremową konsystencję, która wynika z większej zawartości tłuszczu. Mlekom bawole w smaku jest bardzo łagodne, gładkie, wręcz aksamitne, pod względem słodyczy zbliżone do mleka krowiego. Dzięki obecności naturalnego enzymu peroksydazy zachowuje jednak znacznie dłużej świeżość.

Ta kremowa konsystencja idzie w parze również ze zwiększoną kalorycznością – pod względem dietetycznym mleko bawole trudno więc zaliczyć do produktów odchudzających. Ale wspomniane wyżej tłuszcze nie mają wyłącznie negatywnego charakteru – 2/3 spośród nich to kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Na szczególną uwagę zasługuje wysoki poziom sprzężonego kwasu linolowego w właściwościach przeciwzapalnych i chroniących serce. 

W mleku bawolim znajdziemy również pokaźne ilości tokoferolu – spożywczej postaci witaminy A – a także cennych pierwiastków, zwłaszcza fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Ponadto jest to dobre źródło białka i witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B12).

 Mleko bawole dla zdrowia
Pomimo, że mleko bawole ma więcej laktozy niż mleko krowie, bywa lepiej tolerowane przez wiele osób z nietolerancją na cukier mleczny. Istnieją wręcz obserwacje wskazujące, że jego spożycie ogranicza nasilenie zmian związanych z łuszczycą i egzemą – chorobami o podłożu alergii pokarmowych.
Ze względu na skład mineralny mleko bawole jest również cennym produktem w diecie mającej zapobiegać osteoporozie. Jego regularna konsumpcja wzmacnia nie tylko strukturę kości, ale także zębów.
Ponadto podkreśla się dobroczynność mleka bawolego dla systemu krążenia – dzięki wysokiej zawartości wapnia i stosunkowo niskiemu poziomowi cholesterolu produkt chroni przed nadciśnieniem i utrzymuje naczynia krwionośne w elastyczności. Spora dawka potasu dodatkowo wspomaga zdrowie serca.

Mleko bawole jest bardzo korzystne pod względem odżywczym i może być polecane w diecie mającej na celu wzmocnienie i odżywienie. Eksperci podkreślają, że nie trzeba wcale bać się jego kaloryczności i tłustości – doskonale zaspokaja ono bowiem apetyt i chroni przed atakami wilczego głodu.